top of page
Søk
  • Forfatterens bildemartemalme

Når forholdet endrer seg

Å ikke ha det godt med den du er sammen med, kan være utrolig smertefullt. Kanskje krangler dere oftere enn før, misforstår hverandre lettere eller opplever at dere sitter fast. Når avstanden til vår nærmeste øker, kan opplevelsen av å være verdifull bli mindre.I gestaltterapi mener vi at det er i relasjoner at vår opplevelse av oss selv dannes. Jeg blir til i møte med deg. Samtidig har vi med oss vår historie og erfaringer inn i et parforhold. Vi vet også at tilknytningen vi har til våre omsorgspersoner de første årene i livet er sentrale for vår utvikling og våre senere relasjoner. Hvordan vi ble møtt som barn påvirker dermed hvordan vi knytter oss til andre mennesker som voksne. Likevel kan vi endre oss gjennom livet.


Et par kan ha sine faste mønstre. Mange kaller mønstrene en dans som gjentas. Kanskje kjennes det som før var trygt, nå utrygt ut mellom dere. Noen par isolerer seg fra hverandre, og mister den fine kontakten som gjorde at de en gang falt for hverandre. Endringer kan komme gradvis og nesten umerkelig, og plutselig må vi spørre oss selv om hva det var som skjedde, og hvordan vi havnet her.


Det fine er at dette ikke trenger å bety at alt håp er ute for paret. Tvert i mot kan det være en gylden mulighet til å få det bedre, dersom begge parter er villige til å se innover i seg selv og å ta sin del av ansvaret for relasjonen.

I parterapi kan dere sammen med en terapeut oppdage og utforske hva som foregår mellom dere, hvordan dere påvirker og blir påvirket av hverandre, og ikke minst finne gode måter å ta vare på og gi næring til forholdet på.

Mange par kommer i terapi etter uenighet og konflikt, en opplevelse av å ikke forstå hverandre, ulike behov, savn og lengsler. Noen har også erfart hvordan sykdom eller utroskap har endret forholdet. De aller fleste ønsker å komme nærmere hverandre og få det bedre sammen. Noen par kommer også til meg for å få støtte til å avslutte forholdet på en god måte.

Parterapi er en helt spesiell mulighet til å bli bedre kjent med seg selv i relasjon med den andre.

Les om mine tjenester innen psykisk helse på Marte Malme Terapi.

64 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page