top of page
Søk
  • Forfatterens bildemartemalme

Nytt år, om fallhøyde og aksept

Helt på tampen av året, og før du setter deg ned med listen over nyttårsforsett, vil jeg slå et slag for å være nysgjerrig på hva som er viktig for deg akkurat nå.

(teksten fortsetter under bildet)
Hvor mye betyr det egentlig for deg å bli slankere, raskere, trene mer, kutte røyken, vinen, stå opp tidligere, legge deg før, begynne med et dusin nye helsefremmende aktiviteter eller rett og slett bli et "bedre" menneske på de aller fleste områder i livet? Hvis målene gir mening og glede i livet ditt og hvis de er realistiske, har du kanskje god grunn til å sette dem. Fallhøyden kan likevel være større enn du tror.


For hva skjer med deg når du andpusten ved utgangen av januar oppdager at livet skjer og dagene ikke ble slik som du har forestilt deg? Når barna blir syke, jobben krever sitt og treningsprogrammet for lengst har røket. Hvem blir du da?

Det er ikke bare i starten av det nye året vi kan ha et opphøyet ideal om hvem vi burde være. Ofte er gapet mellom ideal og virkelighet stort i livet ellers også. Mange oppdager først i terapirommet at virkeligheten, den de faktisk er, er milevis unna den de ønsker å være. Å ikke leve opp til egne (eller andres) forventninger kan gi mye strev, indre konflikt og opplevelsen av å ikke få det til eller å ikke være bra nok. Her kommer vi inn på eksistensielle spørsmål rundt det å være menneske. Å akseptere oss selv for den vi er og ha mer realistiske forventninger til oss selv kan være et viktig skifte i livet. Aksept er en viktig forutsetning for endring i gestaltterapi.


Jeg skal ikke forsøke å overtale deg til å droppe nyttårsforsettene dine. Jeg oppfordrer deg heller til å prøve å bytte ut ordene "må", "skal" og "burde" med "vil" og "kan", og se hva som skjer med deg.

Har du i det hele tatt lyst? Har du tid og kapasitet?


Skulle jeg hatt et nyttårsforsett, måtte det bli noe sånt: å ikke forsøke å presse frem så mange endringer i livet og å være mer av det jeg allerede er.


Med gode ønsker for det nye året!


Har du det vanskelig, opplever du å stå fast og trenger støtte, er det hjelp å få. Jeg er psykoterapeut og har lang erfaring i arbeid med relasjoner og endring. Les mer her: Marte Malme Terapi
33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page