Søk
  • Marte Malme

Slik kan du forberede deg til digital terapitime

Oppdatert: feb. 1

Selv om jeg jobber med det unike i menneskemøter, kontakt og relasjoner, så jeg meg nødt til å omfavne muligheten som ligger i å møtes digitalt i en tid hvor vi er bedt om å ha fysisk distanse og periodevis også holde oss hjemme. Det har jeg lært mye av.Foto: Joanna Magierecka


Videosamtaler er annerledes enn å møtes i terapirommet. Det er også enklere enn jeg hadde forestilt meg. Jeg var litt nervøs i starten. Det var en barrière for meg å komme over. Som mange andre foretrekker jeg å møtes ansikt til ansikt. Å kunne bruke hele sanseapparatet når vi møtes har betydning for hvordan vi oppfatter situasjonen. Ved å reise hjemmefra, være på vei, ha et skille mellom livet hjemme og det jeg kommer til, får jeg en overgang der jeg kan nullstille meg eller bli klar. Hvordan ville kontakten oppleves via skjermen, var jeg spent på?


I tillegg til terapirom, har jeg nå et hjemmekontor, der jeg i ro og fred kan møte klienter digitalt dersom jeg må være hjemme. Jeg har erfart at verdifull kontakt også kan skapes i videosamtalene, og at det har kommet viktige og nye nye perspektiv inn i behandlingen. Som terapeut er jeg opptatt av å bidra til å skape et trygt rom med mulighet for å utforske også her, som i terapirommet.


Mange har gitt tilbakemelding om at videosamtaler har vært et godt alternativ til å møtes fysisk. For mange er videosamtaler en løsning når de er syke, er i karantene eller er på reise. En klient sa til meg i en time "Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle begynne med på videoterapi, men her sitter jeg. Det ble for lenge å vente, og det er nå det er vanskelig". En annen klient skrev til meg før han begynte at "jeg vet ikke om jeg våger å komme ennå, så jeg tenkte at dette kunne bli en mykere start for meg". For noen kan den digitale møteplassen være det første lille skrittet på veien til et fysisk møte.


Så hvordan kan du forberede deg til videosamtalen med meg?


Her er noen tips:


1. Sett gjerne av noen ekstra minutter for å gi deg selv en god overgang. Og husk at om det ikke er mulig eller passer for deg, er du like fullt velkommen!

2. Finn et rolig sted, der du kan senke skuldrene og snakke fritt.

3. Logg deg på via lenken og sjekk at nettverk, mikrofon og kamera fungerer. Bruk gjerne headset.

4. Sørg for at du sitter godt og har det du trenger i nærheten.

Trenger du en kopp kaffe/te eller vann, en pute i ryggen eller et teppe rundt deg? Eller er det noe annet du trenger for å kunne være sammen med meg via skjermen en time?

5. Gi deg selv tid til å lande, tid du ellers ville hatt på vei til terapitimen, på trikken, bussen på sykkelen eller til fots. Vil du riste litt på kroppen, bevege armer og ben før du setter deg ned? Har du kanskje behov for å lukke øynene noen minutter og zoome litt innover? Selv liker jeg å gå en kort tur i skogen bak huset mellom videosamtaler, slik at jeg både kan bevege meg og få ro i tankene. For meg er det også nyttig å sitte stille noen minutter og være var på hvordan jeg puster og hvordan kroppen min kjennes mot stolen eller gulvet. Da spør jeg meg selv hva jeg legger merke til i kroppen, og hvilke tanker og følelser jeg blir klar over. Vet du hvordan er det å være deg akkurat nå?


Har du tid og lyst, kommer det etterhvert lenker med tips til enkle varhetsøvelser her.


PS: Bortsett fra tipset om at utstyret må fungere, er ingen av tipsene over en forutsetning for å komme til videotime. Vi jobber ut i fra der du er når vi møtes.


Kvalitetssikring: Jeg benytter program som oppfyller krav om høy datasikkerhet (GDPR), Confrere og Whereby, som også brukes i helsevesenet. Det er enkelt å logge inn, og du vil få en lenke tilsendt før timen. Du trenger ikke laste ned en app. Jeg følger NGFs veileder "trygging av nettbasert terapi". Jeg går også i jevnlig i påkrevd faglig veiledning. #psykoterapi #samtaleterapi #gestaltterapi #martemalmeterapi


Velkommen!


116 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle